Як правильно перевірити насіння?

Як правильно перевірити насіння?

29.10.2018 0 Автор admin
Як правильно перевірити насіння?
Кожен справжній господар присадибного господарства знає, що від якості насіння в городництві залежить якщо не все, то дуже багато. І якщо посіяти в грунт будь-що, не перевіривши перед ци правильно насіння, то краще вже взагалі тоді нічого не сіяти — це буде марно потрачений час та Ваші зусилля. Ні, щось проросте обов?язково, і щось навіть не погано проросте, а щось проросте ріденько, щось взагалі не проросте. Так що, шановні господарі присадибних господарств, давайте будемо вчитись правильно перевіряти насіння перед тим, як висівати їх. І не важливо, для вирощування розсади Ви їх висіваєте, чи одразу на постійне місце вирощування — насіння перед цим необхідно правильно перевірити.
І так, перший спосіб правильної перевірка насіння: необхідно набрати в ємкість проточної води, бажано, звичайно, колодязної. Потім засипаємо в цю посудину насіння, яке ми приготували для посіву. Акуратно перемішуємо насіння і залишаємо нашу посудину на 10 хвилин без уваги. Після того, як пройде 10 хвилин нам просто необхідно зібрати насінини, які вспливли на поверхню води і викинути їх — вони не придатні для висіву в грунт і всходів вони, швидше за все, не дадуть. Решта ж насіння, яке залишилось після такої перевірки цілком придатне для висіву. Данний метод перевірки насіння універсальний і він підходить практично для всіх городніх культур за виключенням капусти, редиски та помідорів. Для щоб перевірити ці культури необхідно приготувати пяти процентний сольовий розчин. Для його приготування необхідно взяти 10 грамів звичайної солі і розвести її в стакані проточної води, таким чином ми отримаємо сольовий розчин необхідної нам концентрації. Далі необхідно зробити все те ж саме, що й для звичайної води — засипаємо насіння, перемішуємо, чекаємо і викидаємо те, що вспливло. Це самий простий правильний спосіб перевірки насіння і він, як правило, дає досить гарні результати. Не лінуйтесь, часу для проведення такої перевірки необхідно завсім небагато, максимум півгодини, але результат того вартий. Ви будете знати напевне, що сієте насіння з непоганою схожістю. Другий спосіб правильної перевірки насіння дещо складніший від першого. Для того, щоб перевірити насіння цим способом нам необхідно буде мати під руками бумажні серветки, невеличке блюдце, вода та безпосередньо саме насіння. На відміну від першого способу все насіння брати не варто, достатньо буде взяти декілька десятків насінин. Що ж, коли все приготували, можемо розпочинати нашу перевірку. Для цього необхідно в першу чергу намочити наші серветки, віджати з них води і розложити серветки на блюдце. Після цього необхідно розложити на серветці безпосередньо саме насіння, потім накрити наше блюдце поліетиленовою плівкою і поставити блюдце в месце, де буде триматись постіна температура в межах 20-23°С тепла. Ось, в принципі, і все. Далі залишається тільки спостерігати за насінням, що визначити, коли воно проросте, коли з’вляться перші паростки. Саме головне, регулярно оглядати блюдце, щоб не пропустити час появи паростків і постійно слідкувати за тим, щоб серветки були вологі, а то наше насіння може не прорости взагалі. Після того, як з’являться паростки, ми можемо робити висновки про якість насіння. Чим раніше з’явились паростки, тим краще насіння, тим більше у нього потенціалу. Провівши дану перевірку ми зможемо визначити це одну особливість нашого насіння — відсоток проростання. Кожен господар знає — яким би якісним не було насіння, воно проросте не все, якийсь відсоток обов’язково не проросте. Порахувавши кількість паростків ми легко можемо виявити цей самий відсоток. Наприклад, Ви поклали на серветку 20 насінин, паростки з’явились у 19. З цього ми можемо зробити висновок, що наше насіння проросте приблизно на 80%. Значить, при посіві необхідно взяти на 20-30% насіння більше норми і тоді все проросте рівномірно.
Проростання насінини.
Даний спосіб перевірки дуже добре підходить для мілкого насіння. Для перевірки великого насіння ми можемо використовувати дещо вдосконалений спосіб. Необхідно взяти не глибокий ящик і заповнити його тирсою. Є одне «але». Перед тим, як будете засипати тирсу в ящик обов’язково пролийте її декілька разів окропом і лише після цього засипте в ящик, не давши їй просохнути. Розложіть на поверхні тирси вибране для перевірки насіння з відстанню між насінинами в 1,5 сантиметра і між рядами в 3 сантиметра. Зверху насипте ще невеликий шар вологої тирси і гарненько все протрамбуйте. Підготовлені таким чином ящички необхідно поставити в приміщення з постійною температурою 23-27°С тепла. Далі необхідно виконувати все так, як і в другому способі перевірки насіння. Ось три досить простих способи правильної перевірки насіння. І що саме головне — вони працюють! Якщо Ви будете використовувати їх для перевірки свого насіння, то праця на Вашій присадибній ділянці принесе Вам не тільки моральне задоволення, а й значну матеріальну вигоду.